Geleneksel Tekstillerin Korunması ve Restorasyonu
GELENEKSEL TEKSTİLLERİN KORUNMASI VE RESTORASYONU |
TYT |
Programın kuruluş amacı; geleneksel tekstilleri oluşturan hammaddeleri bilen, dokuma teknikleri hakkında bilgi sahibi olan, bozulmalarını tanıyan, bozulmalara karşı önlem alabilen, geleneksel tekstil ürünlerinin koruma - onarım ilke ve tekniklerini bilen, uygulayan, alınan bu eğitim sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı etnografya müzeleri, özel sektöre ait müzeler, tekstil konservasyon-restorasyon laboratuarları ve başta halı olmak üzere geleneksel tekstil restorasyonu yapan özel işyerlerinde çalıştırmak için personel yetiştirmektir.
GTKR programından mezun olan teknikerlerin; müzelerin restorasyon bölümlerinde ara eleman ihtiyacını karşılamak için konservasyon ve restorasyon teknikeri olarak çalışmaları, planlanmaktadır. Aynı zamanda programdan mezun olan kişiler ile alandaki diplomalı çalışan açığının kapanmasına katkı sağlaması öngörülmektedir.
Program olarak öncelikli hedefimiz kültürel mirasımıza sahip çıkan, konservasyon-restorasyon konusunda gerekli teknik donanıma sahip teknikerler yetiştirmektir. Bu bağlamda öğrencilere, taşınabilir kültür varlıklarımızdan olan geleneksel tekstillerimizin konservasyon-restorasyon alanında, mevcut ve gelişmekte olan, uygulamaya dönük bilgiler sunulmakta, mesleki eğitim ve alan yeterliliğine yönelik bilgi ve beceriler, atölye ve laboratuar çalışmaları ve ders içerikleri ile kazandırılmaktadır.
Ön lisans düzeyinde verilen programının amacı; geleneksel tekstillerin konservasyon-restorasyon kapsamında müze, laboratuar ve atölyelerde görev alacak adaylarına, temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır. Adaylar, kazandıkları teorik bilgileri geliştirebilmek için; dokuma atölyesi, doğal boyama atölyesi, müzeler, ilçede bulunan onarım atölyeleri ve bilgisayar laboratuarlarından yararlanmaktadır.
Ön lisans programını tamamlayanlar, Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu Programından ön lisans derecesi ve teknikerlik sertifikası almaya hak kazanırlar. Mezunlar, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı etnografya müzeleri, tekstil konservasyon-restorasyon laboratuarları ve başta halı ve düz dokumalar olmak üzere geleneksel tekstil restorasyonu yapan özel işyerlerinde tekniker olarak görev alabilirler.
İş Alanları
· Geleneksel Tekstillerin Konservasyon ( koruma) Teknikeri-Konservatör
· Geleneksel Tekstillerin Restorasyon( onarım) Teknikeri - Restoratör
· Desen Teknikeri- Desinatör
· Bir GTKR mezunu;
· Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı etnografya müzelerinde, özel sektöre ait müzeler ve tekstil konservasyon-restorasyon laboratuarlarında Konservatör ve Restoratör olarak görev yapabilir.
· Tekstil fabrikaları ve halı fabrikalarında desen çizimi yapmak amacı ile Desinatör olarak çalışabilirler.
· Restorasyon atölyelerinde geleneksel, tarihi tekstillerin özellikle halı ve düz dokumaların onarımını yapmak amacıyla Restoratör olarak çalışabilirle.
· Halk eğitim merkezlerinde, tekstil konservasyon-restorasyon ve desen konularında eğitmenlik yapabilirler.
BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ |
Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>
This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc